Saturday, 8 October 2011

♥ katakan TIDAK 'kafein'♥

suke .. nescefe ?? atau something yang berkafein ta ?? na tahu kafein if u all suke minum .. cik fifiey na nasihatkan kurangkan .. atau senang cite .. stop je berkafein k ... korang sedar ta kesan kafein dalam badan ?? kafein nh sejenis dadah yang terhasil secara natural dalam daun biji beberapa jenis tumbuh tumbuhan  .. adeh !!! penat la cik fifiey na cite ...  straight to the pOint ryte .... so korang kena amalkan beberapa langkah berkesan ini untuk melawan kuasa hebat kafein ini ..


suasana nyaman : korang asingkan sume barang yang menggangu waktu tido korang .. like computer , novel dan playgame .. ape-ape yang menyerabutkan korang k .. so suasana romantik tu akan timbul secara automatik .. paling mudah .. korang pastikan suasana tu nyaman la .. tanpa gangguan ,,

senaman ringan : senaman nh bukan untuk pagi je .. tapi waktu malam pon boleh .. if korang susah na tido ,, ciri sedikit masa ,, sekurang - kurangnye 15 minit untuk buat rengangan like push - up ,, sit - up atau yoga sambil berbaring .. cubalah !! pasti ia berkesan membantu masalah tido korang ..

minum susu panas : do not take the shortcut dengan menelan pil tido ,, coz leh memudaratkan kesihatan korang juga tau .. better to drink warm milk .. { susu panas }  hehheheh ~ why ?? why ?? nak melawan kuasa kafein tu . hehehhe ~

tenangkan minda : if ta berkesan juga .. korang guna tip yang ni plak .. baring dalam keadaan yang tenang dan selesa ,, dan mulakan perjalanan minda korang berfikir mengenai tempat - tempat yang indah .. dan menenangkan ,, then korang pasang music yang mengasyikkan ryte .. huhhhuhu ~ sure boleh tido dengan nyaman ,, (-_-) INFO TAMBAHAN : kajian telah membuktikan ,, pengambilan pada dos 250 hingga 750 mg kafein { dua hingga tujuh cawan kopi } boleh menyebabkan seseorang itu mengalami situasi cemas , letih , tidak nyenyak tido , sakit kepala dan sakit perut . if kafein di ambil lebih { 7 cawan kopi } sehari boleh mengakibatkan sakit kepala , cepat marah , timbul rasa takut dan tidak dapat tido ( insomnia ) ,, pengambilan dos yang tinggi juga akan menyebabkan kekejangan dan mungkin diikuti dengan maut -mati-.

No comments:

Post a Comment